Wiadomości 0       Znajomi 0       Ulubione
  Wiadomości 0       Znajomi 0       Ulubione

Bristolska skala uformowania stolca (BSF)

Bristolska skala uformowania stolca (BSF)
Bristolska skala uformowania stolca została opracowana przez dwóch naukowców z Uniwersytetu w Bristolu i obowiązuje od 1997 roku. Panowie K.W. Heaton i S.J. Lewis podzielili ludzki kał na siedem typów. Na podstawie opisu każdego z nich można rozpoznać czy danemu pacjentowi dokucza biegunka czy też rozwija się u niego infekcja bakteryjna.

Kształt i konsystencja stolca zależy od czasu, przez jaki przebywa on w jelicie grubym (typ pierwszy zalega w jelicie najdłużej).

Pierwsza dwa typy są charakterystyczne dla zatwardzenia tym samym przebywają w jelicie najdłużej. Postać trzecia i czwarta to stolec całkowicie zdrowej osoby i jest bardzo łatwo usuwany z organizmu. Kształt i faktura stolca opisana w punkcie piątym i szóstym to klasyczna biegunka. Ostatni, siódmy typ kału zazwyczaj związany jest infekcją bakteryjną, przede wszystkim przy zakażeniu przecinkowcem cholery.

Długość stolca nie jest regulowana żadnymi normami. Jego wielkość zależy przede wszystkim od typu przyjmowanych pokarmów (głównie od zawartości błonnika) oraz zażywanych leków. Zmiany w długości a także objętości stolca bardzo często są spowodowane długim okresem bez wypróżniania lub być zapowiedzią infekcji.
Nie bądź obojętny dla tego materiału - Oceń, skomentuj, polub, udostępnij!
17 / 37
0
  avatar kaka

Komentarze FB

Komentarze obsługiwane przez Facebook
(poczekaj na załadowanie)

Komentarze Kupa

Musisz być zalogowany, żeby skomentować ten materiał.